Çocuklarda Tip 1 Diyabetle Mücadele Rehberi

Ebeveynler İçin Bir Kaynak

Bu Hasta Rehberi çocuğu tip 1 diyabet hastası olan ebeveynler için özel olarak hazırlanmıştır. Burada, çocuğunuzun hastalığı ile mücadele sürecinde dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

Tip 1 diyabet hastası bir çocukla ilgilenmek kolay olmayabilir çünkü devamlı ilgi göstermeniz gerekir. Çocuğunuzun doğru besinleri doğru zamanda tükettiğinden ve doğru miktarda insülini doğru zamanda aldığından emin olmalısınız. Ayrıca, çocuğunuzla birlikte sık sık vakit geçiren kişileri (öğretmen veya eğitmenler gibi) de çocuğunuzun durumu hakkında bilgilendirmelisiniz. Yapılacak çok iş var.

Bu Rehberin amacı tip 1 diyabeti anlamanızı sağlayarak çocuğunuzun gereksinimlerini karşılayabilmenize yardımcı olmak. Bu rehberde ulaşacağınız bilgiler aşağıdaki başlıklarda sıralanmıştır:

Çocuğunuzun hasta hissettiği günlerde ne yapmalısınız?

Tip 1 diyabette beslenme planı

Çocuğunuzun diyabetle mücadelesinde okulun rolü

Hipoglisemi tedavisi

Fiziksel aktivite ve kan şekeri üzerinde etkisi

Eğer tip1 diyabet hakkında öğrenebileceğiniz her şeyi öğrenirseniz, çocuğunuzun özel gereksinimlerini daha etkili bir biçimde karşılayabilirsiniz. Umarız bu Rehber tip 1 diyabet ile mücadelede aklınızdaki soruları cevaplar; ama siz yine de doktorunuzun talimatlarına uymayı ihmal etmeyin.

Tip 1 Diyabeti Olan Çocuğunuzun Hasta Hissettiği Günlerde Ne Yapmalısınız?

Hastalığın Kan Şekeri Üzerindeki Etkisi Nedir?

Çocuğunuzun hasta olması, işten izin alıp doktor randevusuna yetişmek her zaman kolay olmayabilir. Ama hasta çocuğunuz aynı zamanda tip 1 diyabet ise bu durum insülin ve kan şekeri ile mücadele ile ilgili bir dizi komplikasyonu beraberinde getirir. Bu yazıda tip 1 diyabet hastası çocuğunuzun kendini iyi hissetmediği zamanlarda aklınızda bulundurmanız gereken birkaç şeyden bahsedeceğiz.

Kan Şekeri ve Keton Seviyelerini Kontrol Ettirmek

Grip veya nezle gibi en basit hastalıklar bile çocuğunuzun kan şekerinin yükselmesine neden olabilir. Ayrıca, bazı reçetesiz satılan ilaçlar kan şekerinin daha da artmasına neden olabilir.

Biraz kafa karıştırıcı olsa da, çocuk kusuyorsa veya yemek yemiyorsa kan şekeri anormal seviyeye düşebilir de yükselebilir de. Yani bir hastalığın çocuğunuzdaki kan şekeri seviyesini nasıl etkileyeceğini bilemezsiniz, bu yüzden de bu değerleri normalden daha sık kontrol ettirmeniz gerekir. Standart talimatlara göre her 2-3 saatte bir kontrol ettirmelisiniz. Ama unutmayın ki bu bir standart; çocuğunuzun profesyonel doktorun verdiği talimatlar doğrultusunda bu kadar sık kontrole ihtiyacı olmayabilir. Kan şekerinin yanı sıra, idrarda keton olup olmadığına da baktırmanız gerekir. Tip 1 diyabet sahibi hastalarda yaygın hastalıklar idrarda çok fazla keton bulunması nedeniyle kanın asidik hale gelmesi ile teşhis edilen diyabetik ketoasidoza neden olabilir.

Ketonlar vücutta yeterli miktarda insülin olmadığında salgılanırlar; bu yüzden genellikle 4 saatte bir olmak üzere idrarda hiç keton bulgulanmayana kadar düzenli tahlil vermek önemlidir. Eğer hala keton varsa çocuğunuz hala insüline ihtiyaç duyuyor demektir. Keton ölçümünün yolu: idrar keton çubuğudur.

Ketoasidoz hakkında daha fazla bilgi edinmek için tip 1 diyabet komplikasyonları adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

Hastalık Günlerinde İnsülinin Ayarlanması

Çocuğunuz hasta olduğunda yemek yiyemeyebilir veya yemek istemeyebilir. Böyle olsa bile çocuğun hastalandığında insülin almaya devam etmesi önemlidir. İnsülin olmazsa vücut yağ veya enerji yakmaya başlar ve bu diyabetik ketoasidoza gidebilir.

Hastalık kan şekeri seviyesini alt üst edebileceği için büyük ihtimalle çocuğunuzun insülin dozunu değiştirmeniz gerekecektir. Ne kadar değişeceği ise çocuğa bağlıdır. Ayrıca, hastalığın şiddeti ve tedavisi de diğer faktörlerdir (reçetesiz satılan bazı ilaçlar kan şekeri seviyesini etkileyebilir).

İnsülin dozunu ayarlarken çocuğunuzun kan şekeri seviyesini referans alın. Hastalık günlerinde insülin miktarının ayarlanması ile ilgili sorularınız varsa doktorunuza mutlaka danışın.

Yiyecek ve İçecekler Hakkında

Hastalık günlerinde bazı beslenme tüyoları önemli tip 1 diyabet komplikasyonlarını önlemenize yardımcı olur. Çocuğunuzun ketoasidoz ve dehidrasyondan korunması için bol bol sıvı tükettiğinden emin olun. Az miktarda ve bol bol –her saat yarım bardak gibi- sıvı tüketmek genel prensiptir. Büyük yudumlar halinde değil yavaş yavaş içmek çocuk için en iyisidir. Çay, çorba ve elbette su ideal seçeneklerdir.

Eğer çocuğunuz normal şekilde yemek yiyemiyorsa ani kan şekeri düşmesini önlemek için belli bir miktar sıvı tükettiğinden veya karbonhidrat aldığından emin olun. Saat başına 15 gram karbonhidrat makuldür ancak doktorunuzun çocuğunuza özel talimatlarını da göz önünde bulundurun.

Aşağıda hastalık günlerinde tüketilebilecek bazı yiyecek ve atıştırmalıklar verilmiştir:

Şeker içeren içecekler (eğer kan şekeri yüksekse şekersiz içecekler tercih edilmelidir)

Meyve suyu

Spor içecekleri

Jöle

Dondurma

Et sulu çorba

Elma suyu

Muz

Tost

Pötibör bisküvi

Ne Zaman Tıbbi Yardım Almalısınız?

Eğer çocuğunuz tip 1 diyabet ise ve hastaysa tıbbi yardım gerektirebilecek birçok durum vardır. Eğer nefes almada problem yaşıyorsa ve/veya aynı gün içinde en az 3 kez kustuysa ve ishal dışkıladıysa doktorunuzu arayın. Ayrıca birkaç saat sonrasında idrarda çok miktarda keton bulgulanıyorsa tıbbi yardıma ihtiyacınız var demektir. Ve elbette, insülin dozuyla alakalı endişe veya sorularınız varsa doktorunuza danışmaktan çekinmeyin.

Tip 1 Diyabet Hastası Çocuklarda Beslenme Planı

İdeal Kan Şekeri Seviyesini Yakalamak İçin Karbonhidratı Anlamak

Eğer tip 1 diyabet hastalığına sahip bir çocuğunuz varsa diyabetik beslenme fikrine kendinizi kaptırmanız normaldir. Ama aslında, çocuğunuzun beslenme gereksinimleri diyabeti olmayan bir çocuğunkinden farksızdır. Elbette göz önünde bulundurmanız gereken bazı şeyler vardır ve karbonhidrat içeriğini anlamak bunlardan en önemlisidir. Bu yazıda, karbonhidrat sayımının önemini ve özellikle lif ve şeker alkollerinin kan şekerini nasıl etkilediğini açıklayacağız.

Ana Hatlarıyla Beslenme

Diyabetik beslenme diye bir şey yoktur. Bu nedenle dengeli beslenmeye odaklanmalısınız. Bunun için de baz almanız gereken şey Besin Piramididir. Geçtiğimiz yıllarda Besin Piramidine hiçbirimizin bilmediği bazı güncel bilgiler eklendi. Sabit bir rehbere bağlı kalmaktansa kişiye özel, esnek ve dengeli bir beslenme planı oluşturabilirsiniz. Besinlerde temel olarak 3 içerik bulunur: yağlar, proteinler ve karbonhidratlar. Bu temel içerikler kan şekeri seviyesini farklı şekillerde etkilerler.

Yağlar: Yağlar kanınızda parçalanıp şeker olmazlar ve küçük miktarlarla kan şekerini etkilemezler. Ancak sindirimi yavaşlatırlar ve bu da kan şekerinin normalden daha yavaş ama uzun yükselmesine sebep olabilir. Çok yağlı bir öğünden sonra çocuğunuzun kan şekeri seviyesi 12 saate kadar yüksek kalır.

Proteinler: Protein gereğinden fazla yemediğiniz sürece kan şekerinizi etkilemez. Genelde her öğün için 170 gr veya daha az miktara ihtiyaç duyarsınız.

Karbonhidratlar: Karbonhidratlar kan şekerini en fazla etkileyen gruptur. Besindeki bütün karbonhidrat parçalanıp şekere dönüşür ve yağ ve proteinlerden çok daha hızlı şekilde kana girerler. Karbonhidratlar genellikle besin tüketildikten 1 saat sonra kan damarlarına ulaşır ve 2 saat sonra da atılırlar. Bu nedenle çocuğunuzun kan şekeri seviyesini yemek yemeden önce ve yedikten 2 saat sonra ölçtürmelisiniz. Yemekten sonra değer yemek öncesine göre 30-50 aralığında yükselmelidir. Eğer böyle olmuyorsa besinlerinizin karbonhidrat içeriğini veya insülin dozunu tekrar ayarlamalısınız.

Karbonhidrat Sayımı, Yemek Planlama ve İnsülin Dozunun Ayarlanması

Tip 1 diyabeti olan hastalarda besinin içerdiği karbonhidrat değerini bilmek çok önemlidir. Karbonhidrat sayımının bu kadar önemli olmasının sebebi karbonhidrat miktarının insülin dozunu belirlemesidirMaalesef herkes için ideal bir standart olmadığı için çocuğunuz için en uygun dozu doktorunuz belirler.

Çocuğunuzun tükettiği besindeki karbonhidrat miktarını belirlemek çok basittir. Paketlenmiş gıdaların hepsinde besin değerleri tablosu bulunur ve bu tabloda her ölçüde ne kadar karbonhidrat bulunduğu yazar. Eğer etiket yoksa doktorunuz sık tüketilen gıdalardaki karbonhidrat miktarının yer aldığı kaynaklara ulaşmanıza yardımcı olabilir.

Herkesin karbonhidratlara verdiği reaksiyon farklıdır. Bu nedenle bir diyetisyenle veya diyabet eğitmeni ile çalışmanız önemlidir. O, çocuğunuzun tercihlerini, gereksinimlerini ve ilaçlarını (bazı insülin ilaçları için her öğün belli bir miktar karbonhidrat almanız gerekebilir) göz önünde bulundurarak çocuğunuza özel dengeli bir beslenme planı çıkaracaktır. Beslenme planında doğru miktarda karbonhidrat olacaktır.

Beslenme planları belli başlı yiyeceklerin önerilen öğünlerde tüketilmesini önerir ve çok katı bir plan değildir; belli yiyecek gruplarından seçmenize yardımcı olur. Bu şekilde her öğünde doğru miktarda karbonhidrat alırken dengeli beslenme korunmuş olur. Beslenme planları doğum günü partileri gibi özel günlere de uyum sağlayabilecek kadar esnektirler.

Sağlıklı gelişim için çocuğunuzun beslenme planına uyması önemlidir. Çocuğunuz hem planda verilen besinleri tüketmeli hem de onları plandaki zamanlarına göre tüketmelidir. Yemekleri ve insülin enjeksiyonlarını planlamak ve bu plana sadık kalmak kan şekeri seviyesinin önlenemez sıçrayışlarını engeller. Küçük çocuk sahibi ebeveynler tip 1 diyabetle mücadelede bu kısmı ergen ebeveynlerine göre daha uygulaması kolay bulabilirler. Gençler sosyal aktivitelerde daha etkin olmalarının yanı sıra diyabetle ebeveyn yardımı olmadan kendi kendilerine mücadele etmeyi öğrendikleri dönemdedirler.

Lif ve Tip 1 Diyabette Beslenme

Lifler her tür beslenme için önemlidir. Genellikle meyve, sebze, fasulye ve tam tahıllarda bulunan lifler kandaki kolesterolü düşürür, kiloyu korumaya yardımcı olur ve şeker emilimini yavaşlatarak kan şekerini düzenler.

Lifleri tip 1 diyabetli çocuğunuzun beslenme planına yerleştirmek için liflerin karbonhidrat sayımına etkisini anlamanız gerekir. Neyse ki bu baya basittir.

Eğer besinde en az 5 gram diyet lifi varsa diyet lifinin yarısını toplam karbonhidrat gramından çıkarın (paketli gıdaların çoğunun besin değerleri tablosunda bu bilgiye ulaşabilirsiniz). Bu toplam net karbonhidrat sayımına eşittir. Mesela, eğer bir besin toplam 10 gr karbonhidrat ve 5 gr diyet lifi içeriyorsa çocuğunuzun kan şekerini etkileyecek toplam karbonhidrat miktarı 7.5 gr olur. Amerikan Diyabet Topluluğu eğer bir besin porsiyon başına 5 gramdan fazla lif içeriyorsa diyet lifi miktarını toplam karbonhidrattan düşmeyi öneriyor. Ancak, işlenmiş gıdalara lifin sentetik formları eklenmeye başladı ve bu doğal gıdalar kadar fayda sağlamıyor. Öncelikle lif miktarının yarısını düşüp yüksek lifli gıda tüketiminden sonra kan şekeri seviyenizi ölçtürmelisiniz.

Şeker Alkolü Hakkında Uyarı

Şeker alkolü içeren gıdalar (sorbitol, isomalt, xylitol vb.) diyabetli kişilerin beslenme listelerinde popüler gıdalardır. Şeker, sakız, tatlı gibi şekersiz gıdaların çoğunda şeker alkolü bulunur.

Şeker alkolleri yapay tatlandırıcılardır. Doğal şekerin aksine, şeker alkolleri sindirilmek için insüline ihtiyaç duymazlar ve kan şekerinizin yükselmesine neden olmazlar. Saf şekerden biraz daha az kalorilidirler.

Şeker alkolü ile yapılan ürünler diyabetli kişilere yasak değildir ancak kararında tüketmek gerekir. Makul miktarlarda alındığında şeker alkolü kan şekerinin yükselmesine neden olmaz. Ama aşırı tüketiminde tip 1 diyabette kan şekerini yükseltir. Ayrıca şeker alkolü içeren besinlerin karbonhidrat da içerdiğini unutmamak gerekir. Yemeden önce besin değerlerini kontrol edin. Bu şekilde çocuğunuzun beslenme planına bu gıdaları nasıl yerleştireceğinizi daha iyi anlayabilirsiniz.

Tip 1 Diyabetle Okulda Mücadele

Okul Personeli İçin Önemli Bilgiler

Tip 1 diyabet sürekli ilgi gerektirir ve buna okul saatleri de dahildir. Bu nedenle okul personeli, öğretmenler, servis sürücüleri, okulun sağlık personeli tip 1 diyabetli çocuğun gereksinimlerini bilmeli ve ona sağlıklı bir çevre sağlamalıdırlar.

Her yıl 13,000’den fazla genç kişin tip 1 diyabet teşhisi alıyor ve bu hastalık yaşı küçük çocuklarda yaygın olduğundan okullarda en azından tip 1 diyabet hakkında genel olarak bilgi sahibi birkaç personelin bulundurulması gerekir. Kan şekerinin nasıl ölçüldüğünü, insülin enjeksiyonunun nasıl yapıldığını ve kan şekeri düştüğünde diyabete uygun hangi atıştırmalıkların verilebileceğini bilen birinin bulundurulması ebeveynlerin içinin rahat olmasında önemli rol sahibidir.

Tip 1 Diyabet Hastası Çocuklarda Hipoglisemi

Ebeveynler İçin Önemli Bilgiler

Hipoglisemi veya düşük kan şekeri diyabet ile gelen yaygın komplikasyonlardandır. Tip 1 diyabet sahibi çocukların ebeveynleri hipoglisemi semptomlarını bilmeli ve tedavi ettirmelidirler. Bu yazıda her ikisine de değindik.

Hipogliseminin Teşhisi

Hipoglisemi kan şekeri hedef değerin çok altına düştüğünde meydana gelir. Hedef değerler çocuktan çocuğa değişir ve doktorunuz tarafından belirlenir. Örneğin, çocuğunuz 70 kan şekeri ile iyi hissedebilir ama başka bir çocuk bu değerin biraz üstünde hipoglisemi semptomları gösterebilir. Çocuğunuzun hedef aralığını bilmek ve bu aralıkta kaldığından emin olmak asıl amacınız olmalıdır.

Eğer hipoglisemi erken teşhis edilmezse felç veya bilinç kaybı gibi ciddi problemlere yol açabilir.

Peki, hipogliseminin ciddi bir problem haline gelmesini önlemek için ne yapılabilir?

İlk olarak semptomları anlamalısınız:

·               Terleme

·               Açlık

·               Baş dönmesi ve konsantrasyon bozukluğu

·               Titreme

·               Baş ağrısı

·               Yorgunluk

·               Soluk cilt

·               Asabiyet

Sizin, ailenizin ve çocuğunuzun en yaygın hipoglisemi semptomlarını tanıyabildiğinden emin olun.

Hipoglisemi Tedavisi

Hipoglisemi atağında çocuğunuza nasıl davranmanız gerektiği konusunda özel tavsiyeler için doktorunuzla konuşmalısınız. Ancak genel olarak çocuğunuzda kan şekeri değeri düşük ise ve hipoglisemi semptomları gösteriyorsa amaç, çocuğunuzun kan şekeri seviyesini sağlıklı bir aralıkta tutmak olmalıdır.

Bunun için çocuğunuza 7-15 gr karbonhidrat içeren yemek veya yarım bardak şekerli içecek verin. Glukoz tabletleri, şekerli içecekler (beslenme planında olmayan) ve hafif içecekler ve şeker seçeneklerden bazılarıdır. Kan şekerinin yükselmesi 15-20 dakika sürebilir. Eğer çocuğunuzun kan şekeri hala düşük ise çocuğunuza hızlı etki eden bir porsiyon karbonhidrat daha verin.

Hipoglisemiyi Önleyemezsiniz, Bu Nedenle Hazırlıklı Olmalısınız

Çocuğunuzun hipoglisemi olma fikrine daima hazırlıklı olun. Kilerinizi tam şekerli yiyecek, içecek ve glikoz tabletleri ile dolu tutun. Çocuğunuzun okul, spor uygulamaları, ders dışı aktiviteler ve arkadaşlarında yatıya kalmalarında her zaman yanında glikoz tabletleri bulunduğundan emin olun.

Çocuğunuzun şiddetli hipoglisemiden bilincini kaybetmesi durumunda, acil yardım çağırın ve çocuğunuza bir glukagon enjeksiyonu yapın. Glukagon, kana ani şeker salınımını tetikleyen hormondur. Eviniz, arabanız ve çocuğunuzun okulu için birden fazla glukagon acil kiti bulundurduğunuzdan emin olun.

Gece Hipoglisemisi

Çocuğunuzun gece boyunca kan şekeri seviyelerini ayarlamak dürüst olmak gerekirse zor bir görevdir. Buradaki kilit şey, çocuğunuzun gece boyunca sağlıklı bir kan şekeri seviyesinde olduğundan emin olmak için doğru zamanda doğru miktarda insülin enjekte etmektir. Kan şekeri seviyeleri gece çok fazla düştüğünde gece hipoglisemi ortaya çıkabilir.

Gece hipoglisemisi çocuğunuz uyurken gerçekleşir ve gece terlemeleri, baş ağrıları ve kabuslara neden olur.

Gece hipoglisemisini tetikleyen birçok unsur vardır. Artan aktivite çocuğunuzun aldığı insülinin daha etkili hale gelmesine neden olabilir; yemeklerde ve gece o kadar insülin almasına gerek olmayabilir

Çocuğunuzun yaşamındaki en ufak değişiklikte dahi kan şekerinin özellikle geceleri ölçülmesi çok önemlidir. Bu şekilde insülinin dozunun nasıl ayarlanacağına dair fikir edinilir ve hipoglisemi riski azalır.

Hipoglisemiye karşı en iyi savunma yöntemi kan şekeri seviyesinin düzenli kontrolüyle çocuğunuzun günlük hayatta kan şekeri seviyesinin nasıl değiştiğini etkileyen faktörleri saptamaktır. Ama şu da bir gerçek ki en titiz ailelerin tip 1 diyabet sahibi çocukları bile bir noktada hipoglisemiyi deneyimliyor. Ama semptomları bilir ve hipoglisemi fikrine hazırlıklı olursanız, çocuğunuz daha hızlı iyileşecektir.

Tip 1 Diyabet Hastası Çocuklarda Fiziksel Aktivite

Egzersizin Kan Şekeri Üzerindeki Etkisi

Çocuklar, tip 1 diyabetli olsun veya olmasın aktif olmalılar. Erken egzersiz ve fiziksel aktivitenin önemini öğretmek, çocuğunuzu yetişkinliğine ileteceği sağlıklı alışkanlıklar kazanmasına yardımcı olacaktır. Ancak fiziksel aktivite aynı zamanda kan şekeri düzeylerini de etkiler ve ebeveyn olarak bu değişikliklere nasıl karşılık vereceğinizi bilmeniz gerekir. Bu yazıda, fiziksel aktiviteyi çocuğunuzun rutinine nasıl dahil edeceğinizi ve kan şekeri seviyesini nasıl istikrarlı bir aralıkta tutacağınızı açıklayacağız.

Diyabetli kişiler için aktif olmanın birçok faydası vardır. Bunlardan biri kan şekerinizin düşmesine yardımcı olması ve vücudunuzun insülini daha iyi kullanmasını sağlamaktır.

Sonuç olarak, egzersiz çocuklarda diyabetin kontrolünde önemli rol oynar. Ve uzun vadede diyabetle alakalı ciddi problemlerle karşılaşmasını engeller.

Tip 1 Diyabet Hastası Çocuğunuza Uygun Aktiviteler

Aktif olmak belli bir düzene oturtulduğunda en faydalı şeydir. Bu nedenle çocuğunuzun en çok ilgisini çeken aktivitelerin neler olduğunu bulmalısınız. Eğer çocuğunuz aktiviteyi severse bu durum devam etme ihtimalini arttıracaktır.

Çocuğunuz spora ilgiliyse, bir okul ya da takıma yazdırın. Ancak, çocuğunuz düzenli bir faaliyete katılmak istemiyorsa endişelenmeyin.  Kendi arka bahçesinde de bir spor sahasında olduğu kadar aktif olabilir. Çocuğunuzu dışarıda arkadaşlarınızla oynamaya, bisiklet kullanmaya veya köpek gezdirmeye teşvik etmeye çalışın.

Ayrıca, çocuğunuz için iyi bir örnek teşkil etmek için her gün sahip olduğunuz fırsatlardan yararlanın. Asansör yerine merdivenleri kullanın. Merkeze kısa bir mesafede yaşıyorsanız, arabayla gitmek yerine çocuğunuzla birlikte yürümeyi tercih edin. Yemekten sonra yürüyüşe çıkın. Her ne kadar yoğun egzersiz olmasa da bu faaliyetler, fark yaratacak sağlıklı alışkanlıkların oluşmasına yardımcı olacaktır.

Asıl amaç çocuğunuzu hareket halinde tutmaktır. Sadık kalınması gereken bir kural da çocuğun her gün toplam bir saat fiziksel aktivite yapmasını sağlamaktır. Kulağa çok fazla gelebilir ama yorucu aktivite olması gerekmez, aktif olması yeterlidir.

Kan Şekeri ve Fiziksel Aktivite

Fiziksel aktivite kan şekerinin düşmesine neden olabilir. Eğer çocuğunuzun kan şekeri çok fazla düşerse bu da hipoglisemiye neden olabilir.

Fiziksel aktivitenin kan şekeri üzerindeki etkisini azaltmanın 5 yolu aşağıdaki gibidir:

·               Aktivite öncesinde çocuğunuza kompleks karbonhidratlar verin.

·               Aktivite öncesinde, sırasında ve sonrasında çocuğunuzun kan şekeri seviyesini ölçün.

·               Atıştırmalıklar, glukoz tabletleri, meyve suyu, su ve doktorunuzun tavsiye ettiği ilaçlardan oluşan bir çanta hazırlayın.

·               Aktivite sonrasında ve o gece insülin gerekip gerekmediğini anlamak için kan şekerini ölçün.

Eğer çocuğunuz spor yapıyorsa spor hocasının çocuğunuzun diyabetini bildiğinden emin olun. Eğer bir problem olursa ne yapması gerektiği hakkında bilgi verin.

Ayrıca, çocuğunuz herhangi bir acil durum ihtimaline karşın diyabeti olduğunun anlaşılmasını sağlayacak bir bileklik takmalıdır. Ve bu bilekliği sadece aktivite zamanlarında ve sporda değil her zaman takmalıdır.

 

Almanız gereken bazı önlemler olsa da tip 1 diyabet sahibi çocuğunuzun fiziksel olarak aktif olması çok önemlidir. Faydaları risklerinden çok daha fazladır; yani çocuğunuzu egzersiz yapması ve fiziksel olarak aktif olması için cesaretlendirin. Gerekli hazırlık yapıldığında çocuğunuz yaptığı aktivitelerin tadını tıpkı diğer çocuklar kadar çıkarabilecektir.