İyi Beslenin ve Egzersiz Yapın
Tip 2 diyabetten korunabilirsiniz. Prediyabet tanısı aldıysanız ve risk faktörlerine sahipseniz dahi harekete geçip riskinizi azaltabilirsiniz.
Ertelemeyin!!! Eğer diyabet riskiniz olduğu söylendiyse hemen başlayın. Doktorunuz bir plan oluşturmanıza yardım edecektir ama planda mutlaka bunları bulundurun:
· Sağlıklı bir kiloya ulaşıp bu kiloyu korumak: Kilolu olmak (vücut kitle endeksinizin 25’den fazla olması) tip 2 diyabet riskinizi arttırır. Yani eğer kiloluysanız, kilo vermeye başlamanız gerekir. Kilonuzun %5-%10’unu vermek riski azaltacaktır. Daha küçük porsiyonlarla yiyerek ve egzersiz yaparak tip 2 diyabetten korunabilirsiniz.
· Porsiyonları küçültün ve sağlıklı beslenin: Porsiyonları küçültüp yağ ve şekere sınırlama getirerek beslenmenizi daha sağlıklı bir hale getirebilirsiniz. Daha çok tahıl, sebze, yağsız et ve süt ürünleri tüketebilirsiniz. Yeni ve sağlıklı yemekler hazırlayın; az yağlı ve sağlıklı besinlerin olduğu yemek kitapları bulabilirsiniz.
Bilmeniz gereken en önemli kural ise her şeyi kararında tutmaktır. Porsiyonlarınızı küçültürken alkol alımını da azaltın ama tamamen kesmeniz gerekmez. Ufak ve dengeli öğünleri gün boyunca tüketin; daha büyük porsiyonlar kan şekerinizi normal seviyede tutmanızı zorlaştırır.
· Egzersiz: Egzersiz tip 2 diyabetin önlenmesinde çok önemlidir ve birçok faydası vardır. Kilo vermenize yardımcı olur, eğer insülin direnciniz varsa vücudunuzun insüline olan hassasiyetini arttırır (egzersizle insülini daha etkili kullanabilirsiniz). Ayrıca kalp sağlığınızı korur, uykunuzu düzenler ve daha iyi hissetmenizi sağlar.
Bu kadar getirisi varken hala egzersiz yapmayacak mısınız? Çünkü egzersize başlamak ve istikrarlı şekilde sürdürmek kolay olmayabilir.
Ufak ufak başlayın ve genel vücut sağlığınızı düşünün. Sizi motive eden bir egzersiz planı hazırlayın.
Neredeyse her gün en az 30 dakikalık aerobik egzersizi hedeflemelisiniz. Eğer 30 dakika yapamayacağınızı düşünüyorsanız egzersizi gün içinde 10’ar dakikaya bölerek yapabilirsiniz.
Egzersize başlamadan önce doktorunuzdan onay almayı unutmayın.
Yaşam tarzınızda yapacağınız değişiklikler tip 2 diyabeti önlemenin en iyi yoludur ve eğer diyabet açısından yüksek risk altındaysanız veya hali hazırda prediyabetseniz planınızı vakit kaybetmeden uygulamaya koyun.
Metformin kullanımı ile ilgili doktorunuzla mutlaka konuşun.
Metformin insülin direncini düzeltip gizli şekerin tip 2 diyabete ilerlemesini engellemede çok önemli destek sağlar.
Tip 2 Diyabet Hakkında Bilmeniz Gerekenler ve İpuçları
· Tip 2 diyabet tüm diyabet türleri arasında %90-95’lik bir oranla en yaygın olanıdır.
· Kilolu olmak (vücut kütle endeksinin 25’in üzerinde olması) tip 2 diyabet riskini arttırır.
· Tip 2 diyabetin oluşumunda rol alan bir genetik mutasyon vardır ama araştırmacılar tam olarak hangi gen olduğunu saptayabilmiş değiller. Tip 2 diyabet olmanız için bu mutasyona sahip olmanız gerekir yani herkes tip 2 diyabet olmaz. Eğer ailenizde birinde varsa olma riskiniz yüksektir.
· Kilolu birçok insan tip 2 diyabet tanısı alır. Ancak kilolu değilseniz de tip 2 diyabet olabilirsiniz.
· Tip 2 diyabete eskiden “yetişkin diyabeti” denirdi çünkü genelde yaşlılarda görülürdü. Günümüzde ise gittikçe daha fazla çocuk tip 2 diyabet teşhisi alıyor ve bu nedenle tip 2 diyabet terimi daha sık kullanılıyor.
· Tip 2 diyabet olan çoğu hastada insülin direnci var yani vücutları insülini olması gerektiği gibi kullanamıyor. Gereğinden fazla üretiyorlar ama hücreler direnç kazanıyor ve nasıl kullanacaklarını bilmiyorlar.
· Tip 2 diyabet sahibi bazı kişilerde insülin yeterli miktarda üretilmiyor.
· Tip 2 diyabet sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite ve ilaçlar sayesinde tedavi edilebiliyor. Bazı kişilerin kan şekerini daha iyi kontrol edebilmek için insülin alması gerekebiliyor.